Odkryj tajemnice steków z antrykotu

Odkryj tajemnice steków z antrykotu

Stek wołowy z antrykotu to przysmak, o którym mówi się zwykle w kontekście imponującego grona jego właścicieli. Rzeczywiście, nie brakuje osób, które stawiają na antrykot wołowy, gdy są pytane o mięso idealne. Steki wykonane z antrykotu są zresztą nie tylko wyjątkowym doznaniem dla smakoszy. Warto mieć na uwadze również to, że są one naprawdę zdrowe, co również jest ich niekwestionowaną zaletą.

Antrykot – co to takiego

Antrykot na steki jest elementem wołowym. Gdy podział wołowiny odbywa się z wykorzystaniem cięcia prostego, pochodzi ze środka części grzbietowej. Gdy mamy do czynienia z tak zwanym cięciem pistoletowym, antrykot znajduje się w zadniej, a nie w przedniej ćwierćtuszy wołowej. Tym, co sprawia, że stek z antrykotu jest tak dobrym mięsem, są przede wszystkim delikatne włókna mięśniowe, których jedzenie w żaden sposób nas nie zniechęca. Plusem steków z antrykotu jest jednak również ich soczystość, którą zapewnia marmurkowy przerost tłuszczowy.

Gdzie znaleźć idealny antrykot?

Jeśli liczymy na naprawdę smaczny antrykot na steki musimy być świadomi tego, że nie każde rozwiązanie jest tak samo atrakcyjne. Warto sięgać więc przede wszystkim po mięso sezonowane na sucho, bo właśnie wtedy antrykot ma szansę dojrzeć i nabrać nie tylko intensyfikacji smakowej, ale i chrupkości. Kolejne rodzaje tego mięsa mogą różnić się ze sobą na wiele sposobów.

Dla smakoszy najważniejsze będą jednak te różnice, które dotyczą stopnia infiltracji włókien mięśniowych z wykorzystaniem cennego tłuszczu. Im wyższy jest poziom tego, co określa się mianem marmurkowatości, tym bogatsza jest też gama smaków. Kucharz posiadający odrobinę doświadczenia może więc wyczarować z takiego mięsa jedne z najsmaczniejszych steków, jakie kiedykolwiek jedliśmy.