Kupujemy frytownicę do lokalu gastronomicznego

Kupujemy frytownicę do lokalu gastronomicznego

W większości działających obecnie w naszym kraju lokali gastronomicznych zamówić można frytki. Trudno wyobrazić sobie, aby były one smażone na patelni. Zarówno w barach, jak i restauracjach wykorzystuje się frytownice profesjonalne, które istotnie usprawniają proces przygotowania frytek. Wybór tego rodzaju urządzeń jest obecnie ogromny. Dostępne są frytownice gazowe oraz frytownice elektryczne. Zobaczmy, co warto wziąć pod uwagę, kupując te urządzenia.

Czy jedzenie z frytownicy jest niezdrowe?

Większości z nas smażenie we frytownicy kojarzy się z potrawami ociekającymi tłuszczem. Tymczasem trzeba wyraźnie podkreślić, że nowoczesne frytownice przemysłowe skonstruowane są tak, że smażenie odbywa się w minimalnej ilości tłuszczu. W efekcie frytki i inne potrawy przyrządzane we frytownicy nie są tak niezdrowo, jak mogłoby się to wydawać.

Co warto uwzględnić, chcąc kupić frytownicę do restauracji?

W sprzedaży dostępne są bardzo różne frytownice gastronomiczne. Wspomnieliśmy już, że dostępne są frytownice gazowe oraz frytownice elektryczne. Rodzaj zasilania to jednak nie jedyne kryterium, które warto uwzględnić. Do elementów, które warto uwzględnić zalicza się rozmiar misy, moc, a także zastosowane filtry. 

Frytownice profesjonalne to urządzenia, które istotnie usprawniają pracę w restauracji. Wybór tych urządzeń jest dziś tak duży, że każdy właściciel restauracji znajdzie model odpowiedni do własnych potrzeb. Zainteresowanych tematem zachęcamy do lektury naszego innego artykułu poświęconego tej tematyce.