Antrykot na steki jest uważany za jeden z najciekawszych i najbardziej wartościowych przykładów mięsa, z którego powstaje ta wyjątkowa potrawa. Jego popularność nie jest więc dla nikogo zaskoczeniem. Coraz rzadziej pytamy o to, czy warto się skusić na stek z antrykotu. Zastanawiamy się więc przede wszystkim nad tym, jak zaopatrzyć się w mięso naprawdę wysokiej jakości.
Antrykot wołowy – na to uważaj
Jeśli stek wołowy z antrykotu ma być naprawdę smaczny, powinniśmy wystarać się o możliwie jak najlepszy przepis. Dobrze jest jednak pamiętać o tym, że nawet jego posiadanie nie musi okazać się, niestety wystarczające. Nie bez znaczenia jest też jakość samego mięsa, w pierwszej kolejności dobrze jest więc upewnić się, że antrykot wołowy pochodzi z pewnego źródła. Gdy był on jeszcze postrzegany jako mięso elitarne, problem taki nie pojawiał się często. Zainteresowanie antrykotem sprawia jednak, że nie brakuje osób, które próbują zarobić w nieuczciwy sposób.
Dobrze jest też pamiętać o tym, że idealny antrykot na steki ma odpowiednią grubość i kształt. Kucharze potrafią spierać się o tego rodzaju kwestie, zwykle jednak możemy usłyszeć, że idealna grubość jednego kawałka to około 25 milimetrów, podczas gdy jego kształt powinien być równy tak, aby samo pieczenie również było równomierne.
Gdzie kupić dobre antrykoty na steki?
Jak już wspomniano, pochodzenie antrykotu na steki nie powinno być przypadkowe. Bez względu więc na to, czy jest nam on oferowany w sklepie stacjonarnym, czy też w internetowym, dobrze jest upewnić się, że mamy do czynienia z podmiotem cieszącym się uznaniem. Wspomnienie o zakupach w Internecie nie jest zresztą dziełem przypadku. Antrykot na steki zamawiany w ten sposób często jest nie tylko przystępny cenowo, ale i wyjątkowo smaczny.