Frytownice gastronomiczne: urządzenie, które warto mieć

Frytownice gastronomiczne: urządzenie, które warto mieć

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi frytek. Przyrządzenie dobrych frytek wcale nie jest jednak takie proste. Liczą się nie tylko zastosowane ziemniaki, ale również sposób smażenia. Jeśli zależy nam na serwowaniu pysznych frytek, najlepszym rozwiązaniem są frytownice profesjonalne, których wybór jest dzisiaj ogromny.

Jakość przyrządzonego posiłku

Wiele osób uważa, że frytownice przemysłowe to przygotowywanie potraw w głębokim tłuszczu, który jest nie tylko niezdrowy, ale również kaloryczny. Tymczasem trzeba pamiętać, że nowoczesne frytownice dla gastronomii bardzo często wykorzystują system cyrkulacji powietrza. W efekcie w użytkowaniu wykorzystuje się jedynie niewielką ilość oleju, aby przygotować pyszne frytki, które nie będą ociekały tłuszczem. 

Co trzeba uwzględnić, wybierając frytownicę?

W sprzedaży dostępne są frytownice elektryczne oraz frytownice gazowe. Trzeba jednak pamiętać, że przy zakupie frytownicy pod uwagę należy wziąć nie tylko jej rodzaj. Do elementów, które powinno się uwzględnić zalicza się misę i kosz, moc, a także filtry. Jeśli chodzi o misę, to jej wielkość wpływa na komfort korzystania z tego urządzenia. W sprzedaży dostępne są frytownice przemysłowe z misą o pojemności od 0,6 do aż 4 litrów. Jeśli przez naszą restaurację przewija się mnóstwo klientów, którzy często zamawiają frytki, warto postawić na większy model.

Frytownice dla gastronomii są dzisiaj niezwykle popularne. To urządzenia, które bez wątpienia się przydają. Jeśli interesują Cię frytownice profesjonalne, chcesz poznać jeszcze bliżej frytownice przemysłowe, odsyłamy do naszego innego tekstu poświęconego temu zagadnieniu.