Dobra restauracja - co to znaczy?

Restauracja tawerna taka jak Tawerna Czarny Bocian musi być nie tylko odpowiednio zlokalizowana, ale też posiadać sprecyzowaną koncepcje działalności.

Wybór odpowiedniej koncepcji restauracji.

Dla każdego miejsca należy opracować indywidualną koncepcję restauracji, odpowiednio do formatu restauracji i kategorii oczekiwanych gości. Koncepcja restauracji oznacza: opis głównej idei z charakterystycznymi cechami; wybór nazwy restauracji; wybór kuchni; wybór polityki cenowej. A także opis formularza obsługi gości; opis projektu zewnętrznego i wewnętrznego restauracji, forma kelnerów; opis specjalnego wyposażenia restauracji, jeżeli taki sprzęt zapewnia główna idea; opis koncepcji rozrywki, jeśli przewidziany w głównej idei. Bez opracowania takiego planu nawet najlepsze restauracje pod Poznaniem, nie zdobędą popularności.

Atrakcyjność – od czego zależy

Szereg parametrów składających się na koncepcję restauracji można połączyć w koncepcję „atmosfery”. Po przyjeździe do restauracji goście nie kupują jedzenia, ale „atmosferę”, w której mogą cieszyć się jedzeniem i kontaktami towarzyskimi. „Atmosfera” restauracji jest delikatna i zmienna. „Atmosfera” tworzona jest przez kuchnię, wystrój restauracji, personel, muzykę i samych gości. Stworzenie właściwej „atmosfery” jest warunkiem, aby restauracja nad Wartą przynosiła dochody i cieszyła się popularnością klientów.

Na atrakcyjność restauracji od niskich do średnich kategorii cenowych wpływa między innymi polityka cenowa, jaką ma restauracja wielkopolska. Musimy wiedzieć, czego goście oczekują od naszej restauracji. Restauracja nowe miasto nad Wartą może być nastawiona na sprzedaż jedzenia lub na przykład alkoholu.